IBU HAMIL! JANGAN MAKAN INI!

MAKANAN YANG PATUT DIELAKKAN SEWAKTU KEHAMILAN.

 

Pemakanan seimbang adalah penting sepanjang masa, tetapi ia menjadi perkara yang lebih utama sewaktu kehamilan. Dalam tempoh itu kandungan anda amat memerlukan vitamin dan meneral untuk tumbesaran yang sihat.

Kebanyakkan makanan adalah sesuai, cuma ada di antara makanan yang patut ibu hamil tidak perlu makan kerana ia mungkin akan memberikan kesan seperti keracunan makanan dan mungkin mengandungi bakteria, kimia atau parasit yang kelak akan memberi kesan pada kandungan. Antara makanan berikut ialah :

DAGING MENTAH

Makanan mentah atau tidak dimasak sepenuhnya seperti makanan laut atau daging perlu dielakkan kerana mungkin mengandungi bakteria.

DAGING DELI
Ia mungkin tercemar dengan bakteria yang merbahaya dan boleh menjangkiti bayi dalam kandungan. Kesannya pula boleh mengancam nyawa dan keracunan darah.
Jika anda mahukan ia juga dalam rutin makanan anda. pastikan ia dimasak sempurna. Tapi mengapa mengambil risiko?

TELUR MENTAH
Telur mentah atau makanan yang mengandungi telur mentah harus dielakkan kerana ia mungkin terdedah kepada bakteria . Ada sesetengah makanan seperti sos untuk salad, ais krim dan mayonis menggunakan telur mentah. Jadi anda sebaiknya mengelakkan makanan sebegini. Gunakanlah telur yang telah di pasteur

SUSU YANG TIDAK DI PASTEUR
Pastikan anda membeli susu yang telah di pasteur.

ALKOHOL

Tidak ada sukatan alkohol yang selamat untuk kandungan. Jadi jauhkanlah dari pengambilan produk yang beralkohol.

SAYUR YANG TIDAK DIBASUH
Secara asasnya sayur adalah selamat untuk dimakan, walaubagaimanapun pastikan anda membasuh sebaiknya kerana bimbang mungkin terdapat sisa baja pada sayuran yang digunakan sewaktu pembesaran